wtorek, 16 lutego 2016

Jak zdobyć wizę working holiday do Japonii?


Temat wiz "Zwiedzaj i Pracuj" będzie tak długo aktualny,  aż ich nie zniosą. Mam nadzieję, że to nie nastąpi :).  Na takiej wizie możemy jechać do pracy do USA, Nowej Zelandii, (TUTAJ opis jak to zrobić),Kanady, Australii i do Japonii. 

Dziś chętnie opiszę swoje zmagania z wizą working holiday do Japonii. Może moja wiedza przyda się temu, kto marzy o tym pięknym kraju a nie wie, co zrobić by wyjechać i nie zbankrutować. Od 2014 roku mamy możliwość uczestniczyć  w takim programie. 

Po pierwsze, zastanów się czy spełniasz poniższe kryteria:
  • masz nie mniej niż 18 lat i nie więcej niż 30 (masz nieukończone 30 lat w trakcie składania wniosku),
  • jesteś obywatelem Polski i posiadasz ważny paszport,
  • w trakcie składania dokumentów wizowych mieszkasz w Polsce,
  • nie towarzyszy Tobie osoba na utrzymaniu,
  • jesteś w stanie udokumentować możliwość zakupu biletu w dwie strony do Japonii,
  • nie uzyskałeś wcześniej wizy working holiday do Japonii,
  • posiadasz równowartość 2000 USD na swoim koncie bankowym, po to, by mieć hajs na początek,
  • Twój stan zdrowotny jest ogólnie dobry.
Wiz jest 500 sztuk, aby dostać wizę, nie uiszcza się żadnej opłaty. Wiza jest ważna rok od daty przekroczenia granicy Japonii. Masz trzy miesiące na wyjazd do "kraju kwitnącej wiśni" od otrzymania wizy. 

Specyfikacją tej wizy jest to, że wyjazd ten należy bardziej traktować jako zwiedzanie niż pracowanie. Ważnym jest, by Twoim głównym celem wyjazdu była chęć poznania kultury Japonii, podróżowanie po tym kraju. Praca powinna być celem podrzędnym. Nie można pracować w miejscu, które godzi w dobre obyczaje. 

Szczegółowo wszystkie wymagania opisane są na stronie internetowej Ambasady Japonii TUTAJ.

Jeżeli spełniasz wszystkie wymagania i bardzo chcesz złożyć dokumenty wizowe, należy wcześniej umówić się mejlowo lub przedzwonić do Ambasady Japonii w celu ustalenia terminu złożenia dokumentów. Dostaniemy wiadomość zwrotną z Konsulatu, z prośbą o przesłanie planu podróży po Japonii i listu motywacyjnego, w celu wstępnej weryfikacji naszych planów. Wszystkie dokumenty można pobrać ze strony internetowej Ambasady Japonii TUTAJ.

Dokumenty składamy bezpośrednio w Konsulacie, Pani jest bardzo miła i pomocna. Sprawdza złożone dokumenty starannie i sumiennie, więc o błędach czy o zatajeniu jakichkolwiek informacji nie ma mowy :).

Dokumenty jakie należy złożyć w Konsulacie to:
  • plan naszej podróży po Japonii,
  • list motywacyjny,
  • życiorys,
  • wniosek wizowy wraz ze zdjęciem wizowym 4,5 cm x 4,5 cm,
  • zgoda na użycie naszych danych osobowych w celach informacyjnych,
  • zobowiązanie do przystąpienia do Narodowego Ubezpieczenia Zdrowotnego,
  • wyciąg bankowy z naszego konta z ostatnich 3 miesięcy,
  • potwierdzenie posiadania ubezpieczenia turystycznego, które obejmuje terytorium Japonii lub przygotowanie oferty takiego ubezpieczenia,
  • potwierdzenie rezerwacji biletu lotniczego w dwie strony.
Należy pamiętać, że przystąpienie do Narodowego Ubezpieczenia Zdrowotnego i zgłoszenie miejsca zamieszkania w odpowiednim urzędzie po przybyciu do Japonii jest obowiązkowe!

Na decyzję wizową czeka się około tygodnia. Pani z Konsulatu zadzwoni lub poinformuje mejlowo, o uzyskaniu lub  odrzuceniu wniosku o  wizę working holiday. Ja życzę tylko tych pozytywnych decyzji i informacji. Super opcja!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz